Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.


U heeft recht op teruggave van de btw op zonnepanelen als u aan een aantal voorwaarden voldoet:

• U bent een particulier.
• U heeft een factuur waar de BTW apart op vermeld staat.
• De factuur van de zonnepanelen heeft dezelfde tenaamstelling als de factuur van uw energieleverancier.
• U levert de zonnestroom (deels) terug aan het net.

U kunt de btw op de materialen, montage en kosten voor teruggaaf van uw btw terugkrijgen van de belastingdienst. De btw op de montage en materialen is 21%. Als u de teruggaaf door ons laat verzorgen, krijgt u in de meeste gevallen ook de btw op onze factuur terug.

Omdat u btw verschuldigd bent over de door u geleverde stroom, wordt een forfaitbedrag van € 20,- per 1.000 Wp van uw terug te ontvangen bedrag afgetrokken. Dit bedrag is afhankelijk van de grootte van uw systeem.

Een rekenvoorbeeld: U heeft een zonne-energiesysteem van 3.000 Wattpiek aangeschaft voor € 5.800,- inclusief 21% btw (incl. materialen en montage).

Dan kunt u € 1.007 aan btw terugvragen op materiaal- en montagekosten, minus het forfaitbedrag voor een installlatie van 3.000Wp à € 60,-.

Uw besparing: € 1.007,- – € 60,- = € 947,00

De eerste aangifte vindt plaats na het kwartaal waarin de zonnepanelen geplaatst zijn. Als u in het eerste kwartaal zonnepanelen gekocht heeft, wordt de eerste aangifte gedaan in april. Heeft u de zonnepanelen gekocht in het tweede kwartaal, dan is de eerste aangifte in juli. Na het indienen van de aangifte, duurt het ca. 6-8 weken tot u de btw-teruggave op uw rekening heeft staan.

Zo goed als niets! U kunt zich hier aanmelden als klant, dan nemen wij alle werkzaamheden voor u uit handen. Voor een bedrag van € 89,- ex. btw (plus € 18,69 btw, dit krijgt u in de meeste gevallen terug van de belastingdienst) verzorgen wij het gehele traject voor u.

Voor de eerste periode(s) bent u door de Belastingdienst verplicht kwartaalaangifte te doen, wat wij voor u doen. Op basis van de Kleine ondernemersregeling gaat daarna de ontheffing van administratieve verplichtingen in en heeft u geen omkijken meer naar de btw-aangiftes.

Ja, dit is niet van invloed op de btw-teruggaaf.

Bij de eerste aangifte is een forfaitbedrag aan btw verschuldigd. Dit bedrag is gebaseerd op het vermogen van uw zonne-energiesysteem in Wattpiek, zie het rekenvoorbeeld bij de vraag "Hoeveel btw kan ik terugkrijgen?"

Nee, dit staat los van de aangifte inkomstenbelasting.

We nemen het hele traject voor de btw teruggave op uw zonnepanelen voor u uit handen:

• Controleren of u in aanmerking komt voor de btw-teruggave.
• U aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst.
• De aanvraag voor teruggave van de btw op de materialen, installatie en onze diensten regelen.
• Het aanvragen van ontheffing van administratieve plichten op basis van de Kleine Ondernemersregeling (KOR).
• Het verzorgen van de kwartaalaangiften in het eerste jaar.
• De door de Belastingdienst verstrekte teruggave controleren en verdere communicatie met de Belastingdienst op zich nemen.