Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.


De kleineondernemersregeling (KOR) is een btw-vrijstelling. Als zonnepaneelhouder bent u ondernemer voor de btw. De zonnepanelen leveren namelijk stroom voor u op. Maar een deel van die stroom gebruikt u niet. Deze stroom levert u terug aan de energiemaatschappij en hiervoor krijgt u een vergoeding. Daarom bent u ondernemer voor de btw en kunt u er, als kleine ondernemer, voor kiezen om mee te doen met de kleineondernemersregeling (KOR).

Bij de aanmelding voor de btw-teruggaaf zonnepanelen kiezen wij er standaard voor om u aan te melden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Mocht u dit niet willen neem dan contact met ons op. Met de KOR wordt u vrijgesteld van de btw en hoeven er geen aangiften meer gedaan te worden.

U doet slechts één keer aangifte. In deze aangifte wordt de btw over de aanschaf en installatie teruggevraagd en wordt de btw afgedragen wat er betaald dient te worden. Daarna hoeft er geen btw-aangifte meer ingediend te worden. U bent dan geen btw meer verschuldigd.

Deelname start het jaar na aankoop

Het jaar dat volgt op het jaar dat u de zonnepanelen hebt aangeschaft is het jaar dat u mee gaat doen met de KOR. Vanaf die datum kunt u geen btw meer terugvragen. Ook niet over onderhoudskosten aan uw Installatie of voor investeringen (zoals bijvoorbeeld, de aanschaf van een omvormer of een set zonnepanelen).

U doet mee voor een periode van ten minste 3 jaar. U kunt uw deelname niet tussentijds beëindigen, ook niet als u nieuwe zonnepanelen aanschaft of een eenmanszaak wilt starten. De deelname stopt alleen als de periode van 3 jaar voorbij is of als uw omzet boven de € 20.000,- komt. In dat geval dient u afgemeld te worden.

Als u niet meedoet aan de kleineondernemersregeling (KOR), moet u met een aantal zaken rekening houden.

U doet ieder kwartaal btw-aangifte (of jaarlijks na schriftelijk verzoek bij de Belastingdienst)

Zo kunt u btw over eventuele onderhoudskosten of de kosten van een nieuwe omvormer terugvragen. Daarentegen dient u ook jaarlijks btw af te dragen aan de hand van het opwekvermogen van de installatie. Mocht u een nieuwe onderneming beginnen dan kunt u de btw terugvragen van de kosten en investeringen die u maakt voor uw nieuwe onderneming.

Als u nu aangeeft geen gebruik te willen maken van de KOR, dan kunt u zich later alsnog aanmelden.

Bij de aanmelding voor de btw-teruggaaf zonnepanelen kiezen wij er standaard voor om u aan te melden voor de kleineondernemersregeling (KOR). Mocht u dit niet willen neem dan contact met ons op.

Wanneer u geen onderneming (eenmanszaak) heeft of binnen 3 jaar geen onderneming wil starten en/of geen extra set zonnepanelen wil aanschaffen dan is de voordeligste keuze om WEL te kiezen voor de KOR.

Mocht u binnen 3 jaar een onderneming willen starten en/of een extra set zonnepanelen willen aanschaffen dan is de verstandigste keuze om NIET te kiezen voor de KOR.

Mocht u een onderneming hebben of de afgelopen 3 jaar een onderneming (eenmanszaak) hebben gehad of u heeft eerder btw op zonnepanelen teruggevraagd, dan zit u waarschijnlijk al in de KOR. Neem in dat geval contact met ons op dan kijken we naar de mogelijkheden.

U heeft recht op teruggave van de btw op zonnepanelen als u aan een aantal voorwaarden voldoet:

• U bent een particulier.
• U heeft een factuur waar de BTW apart op vermeld staat.
• De factuur van de zonnepanelen heeft dezelfde tenaamstelling als de factuur van uw energieleverancier.
• U levert de zonnestroom (deels) terug aan het net.

U kunt de btw op de materialen, montage en kosten voor teruggaaf van uw btw terugkrijgen van de belastingdienst. De btw op de montage en materialen is 21%. Als u de teruggaaf door ons laat verzorgen, krijgt u in de meeste gevallen ook de btw op onze factuur terug.

Omdat u btw verschuldigd bent over de door u geleverde stroom, wordt een forfaitbedrag van € 20,- per 1.000 Wp van uw terug te ontvangen bedrag afgetrokken. Dit bedrag is afhankelijk van de grootte van uw systeem.

Een rekenvoorbeeld: U heeft een zonne-energiesysteem van 3.000 Wattpiek aangeschaft voor € 5.800,- inclusief 21% btw (incl. materialen en montage).

Dan kunt u € 1.007 aan btw terugvragen op materiaal- en montagekosten, minus het forfaitbedrag voor een installlatie van 3.000Wp à € 60,-.

Uw besparing: € 1.007,- – € 60,- = € 947,00

De eerste aangifte vindt plaats na het kwartaal waarin de zonnepanelen geplaatst zijn. Als u in het eerste kwartaal zonnepanelen gekocht heeft, wordt de eerste aangifte gedaan in april. Heeft u de zonnepanelen gekocht in het tweede kwartaal, dan is de eerste aangifte in juli. Na het indienen van de aangifte, duurt het ca. 6-8 weken tot u de btw-teruggave op uw rekening heeft staan.

Zo goed als niets! U kunt zich hier aanmelden als klant, dan nemen wij alle werkzaamheden voor u uit handen. Voor een bedrag van € 89,- ex. btw (plus € 18,69 btw, dit krijgt u in de meeste gevallen terug van de belastingdienst) verzorgen wij het gehele traject voor u.

Voor de eerste periode(s) bent u door de Belastingdienst verplicht kwartaalaangifte te doen, wat wij voor u doen. Op basis van de Kleine ondernemersregeling gaat daarna de ontheffing van administratieve verplichtingen in en heeft u geen omkijken meer naar de btw-aangiftes.

Ja, dit is niet van invloed op de btw-teruggaaf.

Bij de eerste aangifte is een forfaitbedrag aan btw verschuldigd. Dit bedrag is gebaseerd op het vermogen van uw zonne-energiesysteem in Wattpiek, zie het rekenvoorbeeld bij de vraag "Hoeveel btw kan ik terugkrijgen?"

Nee, dit staat los van de aangifte inkomstenbelasting.

We nemen het hele traject voor de btw teruggave op uw zonnepanelen voor u uit handen:

• Controleren of u in aanmerking komt voor de btw-teruggave.
• U aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst.
• De aanvraag voor teruggave van de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen regelen.
• Het aanvragen van ontheffing van administratieve plichten op basis van de Kleine Ondernemersregeling (KOR).
• Het verzorgen van één vervolgaangifte nadat de btw-aangifte met teruggaaf is ingediend.
• De door de Belastingdienst verstrekte teruggave controleren.